4 faktaa, jotka on hyvä tietää kulutusluotosta

Kulutusluotto voi terminä hirvittää monia. Puhutaan suomalaisten yhä enenevästä velkaantumisesta pikavippien kiskurikorkojen alla, ja kulutusluotot rinnastetaan automaattisesti pikavipeiksi. Kulutusluottoa ei kuitenkaan kannata pelätä turhaan. Oikein käytettynä kulutusluotto voi tuoda talouteen tarvittavaa nostetta tarpeellisten hankintojen kattamiseksi. Näillä vinkeillä kulutusluottojen mysteerit aukeavat. Tässä siis kerrotaan, millaisia kulutusluotot oikeastaan ovat, ja miten niitä käytetään järkevästi.

 1. Kulutusluottoja voi saada sekä isoon että pieneen tarpeeseen

Kulutusluottoa hakiessa on tärkeää suhteuttaa haettu lainamäärä sekä omaan tarpeeseen että maksukykyyn. Liian suuri laina, jota ei pysty maksamaan takaisin, ei auta ketään, ei edes lainantarjoajaa. Siispä on syytä pohtia tarkkaan, kuinka suuren lainan voi omilla tuloillaan maksaa järkevästi takaisin.

 2. Kulutusluoton takaisinmaksu onnistuu tasaerissä

Kulutusluottojen takaisinmaksun suunnittelu on helppoa, sillä maksu tapahtuu useimmiten tasaerissä. Tasaerälaina tarkoittaa sitä, että laina maksetaan takaisin aina samankokoisissa erissä, vaikka viitekorko muuttuisikin. Jos viitekorko muuttuu suuntaan tai toiseen, vaikuttaa se lainan takaisinmaksuaikaan, ei maksuerään. Viitekorko ei kuitenkaan vaihtele kaikissa luotoissa samalla tavalla kuten esimerkiksi asuntolainoissa. Ostosrahan kulutusluottojen viitekorko pysyy samana koko lainan takaisinmaksuajan, joten lainan maksuajan muutoksista ei tarvitse huolehtia ja lainan takaisinmaksu on yhä helpompi suunnitella. Tasaerälainat mahdollistavat siis sen, että niiden takaisinmaksu on erittäin helppo suunnitella omaan talouteen sopivaksi. Ei tarvitse kuin pohtia, kuinka paljon lainaa voi maksaa takaisin kuukausittain. Ennen kuin lainalleen valitsee pienimmän mahdollisen maksuerän, on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että pieni maksuerä tarkoittaa pitkää laina-aikaa. Tämä nostattaa lainan kokonaishintaa, kun korkoa kertyy pidemmältä ajalta. Siksi oma takaisinmaksukyky kannattaa arvioida realistisesti, ja on suositeltavaa maksaa se, minkä pystyy. 

3. Kulutusluottoja voi saada myös vakuudettomina

Kulutusluottoja voi saada sekä vakuudellisina että vakuudettomina. Vakuudellisiin lainoihin vaaditaan jonkinlainen vakuus lainan takaisinmaksun pantiksi. Vakuutena voi toimia esimerkiksi talo, auto tai vene. Vakuudelliset lainat saattavat olla koroiltaan halvempia kuin vakuudettomat, mutta ne ovat myös huomattavasti hitaampia saada kuin vakuudettomat.

4. Kulutusluotto voi auttaa monessa tilanteessa

Kulutusluoton nimi tulee sen luonteesta – sitä voi hakea moneen erilaiseen kulutustarpeeseen. Joskus puhutaan myös autolainoista, remonttilainoista tai venelainoista, mutta niiden takana on kulutusluotto, nimestä huolimatta.

Kuvitellaanpa seuraavia tilanteita:

  • Isältäsi perimä vuoden 1980 Toyota Corolla ei kestänyt edellistä talvea. Tarvitset autoa työmatkaasi varten, mutta sinulla ei ole tililläsi tarpeeksi rahaa tämän rahoittamiseen.
  • Olet opiskelija, joten tietokone on sinulle elinehto. Kaadoit kuitenkin kahvisi rakkaan läppärisi päälle, eikä se enää käynnisty. Tarvitset uuden tietokoneen ennen kuin voit palauttaa lukukauden lukuisat esseesi.
  • Veneily on sinulle ja perheellesi rakas harrastus, ja haluaisit viedä innostuksesi uudelle tasolle. Pieni moottoriveneesi ei tunnu enää riittävän kasvavalle perheellesi ja vauhdinhimollesi.
  • Talosi kaipaisi remonttia, ennen kuin tilanne karkaa käsistä. Hyvä remontti voisi nostaa talosi viihtyisyyden lisäksi myös sen arvoa.

Kaikkiin yllä mainittuihin tilanteisiin olisi järkevää hakea kulutusluottoa. Tilanteita lainanhakuun löytyy varmasti yhtä paljon kuin lainanhakijoita, mutta yhden yleistyksen lainanhausta voi tehdä: Kannattaa pohtia, auttaako lainanhaku sinua pitkällä tähtäimellä.

Auto ja tietokone voivat olla välttämättömiä hankintoja, joiden eteen saattaa joutua yllättäen sekä nopealla aikataululla. Veneily tai remontti ei saata tuntua aina yhtä kiireelliseltä, mutta jos taloutesi on vakaa ja haluat lisää elämääsi viihtyisyyttä, ei kulutusluottoa kannata pelätä.

Tärkeää on, että kulutusluottoa ei käytä arjen menoihin tai velkojen maksuun, sillä tällöin talousongelmat vain kasaantuvat.