Velkaongelmiin on saatavissa apua

Lainat ja kulutusluotot ovat apu yllättäviin, tilapäisiin ja harkittuihin rahantarpeisiin, eivät jatkuvan kulutuksen rahoittamiseen. Lainaa ottaessaan on tärkeää kartoittaa oma maksukyky, jotta tulot ja menot ovat tasapainossa.

Haluamme edesauttaa asiakkaidemme taloudenhallintaa ja tarjoamme kattavat tiedot tuotteistamme ja toiminnastamme, jotta asiakkaat voivat tehdä järkeviä päätöksiä omista rahoitus-tarpeistaan.  

Kerromme palvelumme kustannukset yksiselitteisesti aina ennen palvelusopimuksen tekemistä, jotta asiakas voi ottaa huomioon lainoihin liittyvät kulut suhteutettuna oman taloutensa menoihin ja todellisiin tuloihin.

Lainan takaisinmaksuun on saatavilla joustavuutta

Elämäntilanteet vaihtelevat ja lainan takaisinmaksussa saattaa joskus esiintyä vaikeuksia esim. oman työttömyyden tai yllättävien laskujen johdosta. Ei hätää, koska lainan takaisinmaksuun on saatavilla joustavuutta.

Mikäli maksuvaikeuksia esiintyy tai tarvitset apua muuten talous- ja velkaongelmiin, on syytä olla yhteydessä heti asiakaspalveluumme ja sopia maksujärjestelystä.

Laskuttajaan on syytä olla yhteydessä heti, kun tiedät, ettet pysty maksamaan laskuasi ajallaan. Ongelmien ei kannata antaa kasvaa ja kerääntyä, vaan niihin on pyrittävä löytämään nopeasti ratkaisu, jotta ylimääräisiä kuluja ei pääse syntymään lisää.

Vaihtoehtoja lainan joustavaan takaisinmaksuun:

  • laskun eräpäivän siirtäminen
  • yksi maksuvapaa kuukausi käytössä laskuttamattomiin laskuihin

Oma talous hallintaan

Jos olet ylivelkaantunut ja velkaantuminen aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia tai raha-asioiden hoito on ajautunut umpikujaan, kannattaa asiaan tarttua heti.

Laskuttajaan on syytä olla yhteydessä heti kun tiedät, ettet pysty maksamaan laskua ajallaan. Laskuttajalla on yleensä tarjota vaihtoehtoja. Ongelmien ei kannata antaa kasvaa ja kerääntyä. Niihin on pyrittävä löytämään nopeasti ratkaisu, jotta ylimääräisiä kuluja ei pääse syntymään lisää.

Ulkopuolista apua tulee hakea heti kun huomaat, että raha-asiasi ei ole kohdallaan, vaikka laskuttajiin on oltu yhteydessä. Tilanteen pitkittäminen yleensä syventää ylivelkaantumista. Maksutonta apua saa esimerkiksi Takuu-Säätiön tai kuntien talous- ja velkaneuvojilta.

Merkkejä maksuvaikeuksista

Maksuvaikeudet eivät tule yllättäen. Kuluttajien on syytä seurata tarkasti omaa talouttaan ja suhteuttaa aina menot todellisiin tuloihin.

Alla esimerkkejä, jotka saattavat kertoa tulevista maksuvaikeuksista:

  • Palkkasi ei riitä kattamaan kuukausimenojasi ennen seuraavaa palkkapäivää
  • Olet lomautettu ja vaarassa jäädä työttömäksi, tai saanut irtisanomisilmoituksen
  • Laskujesi maksu viivästyy eräpäivästä kuukaudesta toiseen ja haet aina lisää maksuaikaa
  • Ostoksesi ovat usein ennalta suunnittelemattomia kalliita heräteostoksia, joihin sinulla ei oikeasti ole varaa
  • Käytössäsi on useita eri yhtiöiden myöntämiä luotto- ja/tai maksukortteja.
  • Maksat luotolla luottoa

Lisätietoa velkaneuvonnasta saat muun muassa myös seuraavilta sivuilta:

Takuu-Säätiö https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto http://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Maksut-laskut-perinta/

Martat http://www.martat.fi/rahat/